Szeretetmohóságról

A szeretetmohóságról…

 

Sokszor nem vagyunk tudatában, hogy a gyermekkori sérüléseinket, hiányainkat társunkkal szeretnénk betöltetni. A társunk azonban a hozott hiányunkat nem tudja, később pedig nem is akarja betölteni. Ezeket a fájdalmas emlékeket felül kell írnunk, be kell gyógyítanunk, kapcsolatunkat pedig meg kell újítanunk. Zseniális tudattalan érzékkel szeretünk bele azokba, akikkel aztán végig tudjuk élni, játszani ugyanazokat a sérelmekkel teli helyzeteket, amikből még nem sikerült eddig kigyógyulnunk.

Minél mohóbban vágyik valaki a szeretetre, annál inkább hatalmat és ellenőrzést akar gyakorolni mások felett, és ez annál kevésbé teszi lehetővé, hogy szeressék, vagy hogy megengedhesse magának, hogy szeressen.

Próbál megfelelni mindenkinek, de közben legyen minden úgy, ahogy ő akarja. Szeretne leválni a társáról, mert utálja a kóros függőséget, de retteg az egyedülléttől, és sóvárog a szeretet és törődés után. Végül pedig padlót fog, mert nem megy a kettő egyszerre.

A mohó ember nem tudja magáról, hogy az. Azt mondja: „Én csak arra vágyom, hogy valaki egy kicsit szeressen!”

Gyengének és kiszolgáltatottnak érzi magát, amit társának meg kellene értenie.

Valójában a mohó ember mindig azt gondolja, hogy kihasználják.

A szeretetmohóság szorosan összefügg a tehetetlenséggel, a szorongással, hiányérzettel, a csökkentértékűség hiedelmével.

Az életesemények folyamatosan önvédelemre késztetik, melynek 4 jellegzetes módja van:

 

1, Pozitív érzések és érzelmek szerzése és átélése

„Mindenképpen ki akarom sajtolni belőled, hogy pozitív érzésekhez juttass engem, mert ha ezt megkapom tőled, akkor biztonságban tudom magam.”

Tehát együtt van a társával, de kapcsolatuk kevésbé szól a szeretetről, inkább a szorongásról, a félelemről, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottságról.

  

2, Önalávetés

„Ígérem jó leszek, csak nehogy bajom essék! Mond meg, te mit tartasz jónak, és majd én alkalmazkodom, igazodom!”

Tehát itt sem szeretetről van szó, hanem a félelmei, szorongásai oldásáról. A szeretet és a társ mind ehhez csak eszköz.

 

3, Hatalomszerzés

„Ha sikerül fölénybe kerülnöm veled szemben, akkor nem fogsz tudni bántani.”

A hatalomhoz tartozik a siker, a birtoklás, a hírnév és az intellektuális fölény is.

Igyekszik uralkodni a másik fölött, hogy tehetetlenségét és kiszolgáltatottságát ellensúlyozza.

 

4, Visszahúzódás

„A távolságtartás megóv attól, hogy bánthass engem. A szeretetedet arra használom, hogy életben maradjak, de amikor meghittségbe kerülhetnénk egymással, akkor ellöklek magamtól, mert megnő bennem a fenyegetettség érzése. Magamat nem tartom szerethetőnek, ezért azt se hiszem el, hogy te szeretsz.”

Vagyis minél jobban szereti őt a másik, az számára annál fenyegetőbb és szorongáskeltőbb.

 

Ha egy szeretetmohó ember azt tapasztalja, hogy a partnere nem tökéletes, az benne félelmet kelt, mert csak egy tökéletes társ mellet érezhetné azt, hogy biztonságban van. Ezért olyan elvárásokkal nyomorgatja a másikat, amelyek megvalósíthatatlanok.

Ha társunk átmenetileg nem elégíti ki a szükségleteinket, és ennek hatására a pozitív érzelmeink hihetetlenül gyorsan eltűnnek, és tartósan nem tértek vissza, akkor tudhatjuk, hogy szeretetmohóságról van szó.

A mohó ember kap szeretetet, de alig gazdagítja, mert nem tud vele élni, néha nem is képes elfogadni. „Amíg kapok, jól vagyok, de abban a pillanatban, mikor a másik nem ad, rosszul leszek.”

Hiányzik az önmagához és a társához fűződő viszonyából a kellő szabadság, helyette görcsösen igyekszik a függőség kialakítására és megőrzésére.

A szeretetmohóság fenntartásának módjai:

1, Érzelmi zsarolás

„Én nagyon szeretlek, de viszonzásul neked is nagyon kell szeretned engem!”

Támogatlak, segítek, gondoskodom rólad, de cserében viszont szeretned kell engem.

 

2, Szánalom felkeltése

„Szeretnetek kell, mert szenvedek, és tehetetlen vagyok!”

Aki ezen az úton jár, előszeretettel választja tudatosan vagy tudattalanul a betegséget-leginkább olyat, aminek fizikai tünetei is vannak, és amit már leletként is lehet mutogatni. A szenvedése, betegsége önmaga számára is igazolható módja annak, hogy a szeretetet kizsarolja.

 

3, Az igazságérzetre való hatás

„Én ezt teszem érted- és te mit teszel értem?”

Mindenféle „áldozata” igazolja, hogy ad, ad, de közben minden figyelme arra irányul, hogy mikor kap már.

 

4, Fenyegetés

„Ha nem szeretsz, baj lesz!”

Ha nem szeretsz, boldogtalan leszek, megölöm magam, újra inni kezdek…stb

Háttérben az önbecsülés hiánya, szorongás és szégyenkezés, bizalmatlanság, és mindezek elrejtésére tett, gyakran nem is tudatos erőfeszítés jellemzi.

 

Összefoglalva, a szeretetmohóságról azt is elmondhatjuk, hogy általában súlyosbodik. Az esetek nagy többségében az ember egyre rosszabbul lesz, mert sokáig nem érdekelt a változásban. 

 

Pál Ferenc: Függőségtől az intimitásig című könyve nyomán

Kép forrás: life.hu

AJÁNDÉK e-book LETÖLTÉSE 21 napos újjászületési programmal

 www.ezocolour.hu