Miért alszik ki a TŰZ a párkapcsolatokból?

Hogyan fejlődnek a párkapcsolatok? Milyen szakaszai vannak?

 

Szerelem, szimbiózis

Ekkor rózsaszín köd borítja el a szerelmesek világát. Kinyílnak az emberek felé, könnyebben veszik a nehézségeket, párjuk hibáit kevésbé veszik észre.

Az új kapcsolat energiaforrássá válik, amely életük megannyi területét jól táplálja. Átduruzsolt éjszakák jellemzőek. Megosztják ilyenkor egymással az egész lényüket, örömüket, bánatukat, életük színes meséjét.

Lelkesítő közös célokat látnak már: az első randevúk után ……. megfogalmazódik bennük esetleg már eljegyzés, házasság gondolata is. Ilyenkor mindketten úgy érzik, hogy egyformán gondolkodnak, annyi mindenben egyetértenek.

Ha a kapcsolat ebben a szakaszban megreked, és nem érik őket új  ingerek, akkor az "egymásba fordulás" végül unalomhoz vezethet.

Ennek oka lehet:  hogy az egyik vagy mindkét fél gyermekkori hiányait szeretné bepótolni a másikkal, nem felnőttként vesznek részt a kapcsolatban, hanem függőséget,  elfogadást igénylő gyermekként.

 

Megszokás

A „rózsaszín köd” azonban nem tart örökké, bele kell törődni abba, hogy a „gyomorban érzett bizsergés” időszaka egy idő után elrepül. Elfelejtik érezni, milyen fontos is a másik. Kicsit félreteszik azokat az elragadó érzéseket, amelyek által közel kerültek egykor egymáshoz.

Monoton szürke hétköznapok, bosszúságok nap, mint nap. Nincs nagyon már miről beszélgetni. Sérelmeiket nem mondják ki, gyakran inkább tartogatják, elfojtják.  Nem mesélnek már lelkesen az érzéseikről egymásnak.

Mindenki teszi a maga dolgát az életben. Központi szerep elsősorban a munkáé. A közös cél előfordul, hogy már  csak egy nyaralás megtervezésében nyilvánul meg. A kapcsolat átalakul egyfajta fáradt kötelezettséggé, amelyben a pár megreked a megszokás ereje által.

 Mindketten fáradtak, behullanak az ágyba sokszor szex nélkül. Szeretnének egymásért lángolni ismét mint régen, de már csak agyban, mert a lelkük nincsen benne. 

Ebben a fázisban ha vannak is egyéni célok, azok ellentétes irányúak lehetnek, és már kevésbé vannak összhangban.

Szinte mindent tudnak a másikról, sok mindent átéltek együtt és felbukkan az igény arra, hogy határaikat meghúzzák.

Ilyenkor  fontos lenne,  "én-üzenetekkel" erőszakmentesen kommunikálni, nyíltan kifejezni az igényeket, támadások helyett. Sok közös, őszinte beszélgetésre lenne szükség, hogy ez az időszak, ne váljon az eltávolodás időszakává.

Konfliktusok alakulhatnak ki, ha az egyik fél megreked az első fázisban, míg a másik már továbblépett a megszokás fázisába. Ilyenkor nem értik meg egymást. Fel kell ismerni ebben a szakaszban, ha valamelyik fél esetleg a függőség állapotában maradt.

 

A harmadik időszakban megjelenik az igény arra, hogy a külvilágba kilépjenek, egymást és magukat ott megmutassák. Erősödnek a baráti kapcsolatok, előtérbe kerül a karrier, a sikerek. Előfordul, hogy a párok nem egyformán haladnak a párkapcsolatban, egyikük a második szakaszba ragadva még önmagával foglalkozik, míg a másik sikeressé, elismertté válik – ami szintén konfliktusokhoz vezethet.

 

A kapcsolat negyedik szakaszában kialakul az egyensúly, de itt már tudnak a másikra is figyelni, bár teljesen máshogy, mint az első fázisban. Tudják segíteni a másikat a nehézségek közepette, mélység és szeretet és új egyensúly és szövetség alakul ki a párkapcsolatban.

 

 Ilyenkor teljesen elfogadják a másikat, azokkal a tulajdonságaival együtt, amelyeket korábban akár a saját szokásaikkal vagy felfogásukkal teljesen összeegyeztethetetlennek tartottak.

 

 Ismerős számodra bármelyik szakasz?

 

www.ezocolour.hu