Hogyan beszéld meg a problémákat a pároddal?

 Sokszor árnyékolják be a párkapcsolatok békés harmóniáját a megbántások, konfliktusok és problémák megbeszélésének a hiánya. A konfliktusok nem megfelelő kezelése eltávolódáshoz (megcsaláshoz) vezethet.

 

 

Volt már úgy az életedben, hogy nem tudtál megegyezni a Társaddal, nem értettétek meg EGY-MÁST?

 

Segítség! Nem értjük Egymást! című cikket a Nők és a Férfiak gondolkodási különbségeiről itt tudod elolvasni. 

 

Mi tegyél ilyenkor?

 

Tanulj meg én-üzenetek használatával erőszakmentesen kommunikálni, ami segít feloldani a játszmát és kiutat mutat az adott helyzetből.

Úgy fejezd ki az érzéseidet és a szükségleteidet, hogy a másik manipulálása, fenyegetése és vádolása helyett, egyszerű állítások formájában közöld vele, hogy a cselekedetei milyen érzéseket váltanak ki belőled, és mit szeretnél valójában megtapasztalni.

Egy jól működő kapcsolatban ez megnyitja a kommunikációt, összeköt és nem elválaszt és lehetőséget ad a helyzet megoldására, persze veszekedés nélkül.

Nézzünk erre egy példát!

 

Hogyan hangzik a beszélgetés ugyanazzal a helyzettel kapcsolatban akkor, ha a partner erőszakos és akkor, ha erőszakmentesen kommunikál?

 

Az erőszakos kommunikáció jellemzői: 

 

-          Összehasonlítgatás, vádaskodások

-          Általánosítás

-          Erkölcsi ítélkezés ("jó/rossz", "helyes/helytelen")

-          Sértések és bántások

-          Az érzéseinkért való felelősség átruházása a párunkra

-          Fenyegetés, büntetés

 

Példa:

Azért nem szóltam hozzád tegnap este (büntetés), mert mindig a fociból későn jössz haza(általánosítás), felidegesítesz azzal, hogy helyettem a haverjaiddal töltöd az egész estét (felelősség átruházása). Az nem normális (ítélkezés), hogy fontosabbak ők neked, mint én, nagyon önző vagy és bunkó (sértés)! Figyeld meg, hogy legközelebb elköltözök itthonról (fenyegetés)!

 

Ez a megközelítés, ahogy Te is jól érzékelted, ritkán vezet a konfliktus békés feloldásához.

 

 

Nézzük most meg az erőszakmentes kommunikáció jellemzőit:

Tény
Érzés
Igény, szükséglet
Kérés


Példa:

Amikor későn érsz haza a fociból (tény), nagyon magányosnak érzem magam (érzés). Szeretek veled lenni (érzés) és fontos számomra, hogy legyen egymásra elegendő időnk (igény). Megértem, hogy szeretsz kikapcsolódni, feltöltődni focizás közben, de kérlek szépen válasszunk a héten egy estét, amikor korábban jössz haza, és együtt vacsorázhatunk. (kérés).

 

 

 

Ebben az esetben úgy tudod őszintén képviselni Önmagadat, a saját nézőpontodat, hogy közben nem bántod meg a párodat. Nyíltan beszélsz az érzéseidről és közben tiszteletben tartod a partnered érzéseit is.

 

 

Próbáld ki, hogy mennyire más lesz a beszélgetésetek eredménye az erőszakmentes kommunikációval!

http://noktudatosan.hu/